Aangifte van een onroerend goed in het buitenland
- Het onroerend goed wordt verhuurd: u moet dan de huur aangeven die u in 2015 effectief ontvangen heeft, maar u mag de belasting die u hierop in het buitenland reeds betaald heeft in mindering brengen.
- Het onroerend goed wordt niet verhuurd: in dat geval moet u de huurwaarde opgeven in uw privé aangifte. De huurwaarde is de jaarlijkse gemiddelde huur die u had kunnen ontvangen als u het pand wel had verhuurd. Voor landen zoals Frankrijk waar iets vergelijkbaars bestaat als het Belgisch kadastraal inkomen, mag dat fictieve inkomen aangegeven worden als huurwaarde.
- Het onroerend goed wordt slechts sporadisch verhuurd: dan moet u de combinatie maken. U geeft enerzijds de effectief ontvangen huurgelden (- reeds betaalde belasting daarop) aan voor de verhuurde periodes en voor de andere maanden geeft u de huurwaarde op.
Het antwoord is NEEN. Volgens de dubbelbelastingverdragen worden inkomsten uit onroerende goederen immers belast in het land waar het onroerend goed gelegen is.
Het land waar u uw fiscale aangifte moet doen (= waar uw woonplaats is) mag diezelfde inkomsten niet opnieuw belasten.
Wordt u belast?
Uw buitenlandse inkomsten verhogen uiteraard wel uw totaal belastbaar inkomen en bepalen daardoor het belastingtarief in de privé aangifte vermits de tarieven hier progressief zijn.
Voor 2015 is het hoogste tarief (50%) van toepassing vanaf een beroepsinkomen van € 37.870.
Indien uw beroepsinkomen in 2015 sowieso meer is dan € 37.870, zullen de buitenlandse huurinkomsten dus geen verschil meer maken.
Indien enkel uw beroepsinkomsten die grens niet overschrijden, maar u die grens wel overschrijdt door de aangifte van uw buitenlandse huurinkomsten, maken ze dus wel een verschil, ttz worden uw beroepsinkomsten toch belast in de hoogste schijf.
Vanaf 2016 is er een automatische uitwisseling van fiscale informatie tussen de Europese landen en bestaat de kans op een boete indien u geen aangifte doet of gedaan heeft.