Een elektrische wagen iets voor u?


Elektrische wagens worden steeds populairder. Twijfelt u zelf over de aankoop hiervan? Wij geven u enkele weetjes.

Wat is de kostprijs en de actieradius van een elektrische wagen?

De aankoopprijs van een voertuig met elektrische motor ligt hoger dan die met een brandstofmotor. Anderzijds vraagt een elektrische wagen minder onderhoud doordat de motor eenvoudiger is.

De actieradius van een elektrisch voertuig schommelt tussen 150 en 600 kilometer en is dus doorgaans lager dan bij een klassieke benzine- of dieselauto met een volle brandstoftank.

Het rijbereik wordt beïnvloed door verschillende factoren:

  • De wagen zelf: Een grote en zware elektrische auto verbruikt doorgaans meer dan een kleiner voertuig.
  • Het gebruik: Bijvoorbeeld rijden in de stad versus op de snelweg.
  • Het weer en de wegomstandigheden: Bij koud weer raakt de batterij sneller leeg.  
  • De rijstijl: Door de snelheid tot 100 km/u te beperken, bespaart u op het energiegebruik en geraakt u verder dan aan een hogere snelheid.  

De auto opladen: hoe gaat dat?

Het opladen van een batterij duurt langer dan het vullen van een tank. Veel is afhankelijk van waar u de wagen oplaadt, nl. thuis of onderweg.

1.     Thuis

Thuis opladen is de goedkoopste oplossing, zeker wanneer u zonnepanelen heeft.

Een stopcontact met een goede aarding en een speciale laadkabel is in principe voldoende, maar het opladen duurt wel enkele uren. De stekker kan ook merkbaar warmer worden.

Een eigen oplaadpunt thuis is veiliger waardoor de auto ’s nachts opgeladen kan worden. Op die manier bespaart u tijd want u moet overdag niet wachten aan een laadpunt.

2.     Onderweg

Er zijn gewone laadpunten en snellaadstations. Deze laatste zijn vaak terug te vinden langs drukke wegen en gewone tankstations. De duurtijd varieert tussen een kwartier tot drie kwartier, maar het nadeel hiervan is dat het opladen duurder is.

Bovendien heeft u een laadpas nodig, met of zonder abonnement. Er bestaan universele laadpassen voor laadpunten van verschillende aanbieders.


Wat met de verzekeringen?

Vooral in de omniumverzekering van elektrische voertuigen kan u verschillen tegenkomen op de markt. Zo is het belangrijk om na te kijken of risico’s eigen aan elektrische voertuigen zoals schade aan laadkabels en extra veiligheidsmaatregelen na een ongeval inbegrepen zijn.

Ook in de bijstandsverzekering zijn er opmerkelijke verschillen. Sommige pechverhelpers beschikken immers over een booster waarmee de lege batterij kort opgeladen kan worden zodat u uw reis tot aan het volgende laadpunt kan verderzetten. Beschikt de pechverhelper niet over een booster, dan moet de wagen getakeld worden. De juiste keuze maken, kan u ingeval van panne veel tijd besparen.

Bij het thuis opladen van de wagen bestaat het risico op brand. Daarom is het ook belangrijk om te controleren wat uw woningverzekering dekt.

Meer informatie?

Wordt uw volgende auto een elektrisch voertuig? Voor advies over de verzekering van uw nieuwe wagen en een check-up van uw brandverzekering kan u bij ons terecht.

Contacteer ons

Meest Recente Posts

PER E-MAIL

Inschrijven Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief per mail en ontvang als eerste ons laatste nieuws en actuele tips.

In de kijker

Contacteer ons

Wij werken op afspraak

Wij werken enkel op afspraak om u correct te leren kennen en u zo een persoonlijke en financiële begeleiding op maat te kunnen geven. 
Bel of mail ons om uw afspraak in te plannen.