Welke beleggingen kan men nog aanraden?

Sterck Magazine - Welke beleggingen kan men nog aanraden voor de voorzichtige, conservatieve belegger? Spaarrekeningen, termijnrekeningen, staatsobligaties en andere "veilige" beleggingen brengen nog weinig op. Bovendien roept men al jaren dat er een serieuze rentestijging gaat komen, die dan op haar beurt een negatieve invloed zal hebben op bestaande obligaties en obligatiefondsen.

Vooreerst lijkt die serieuze rentestijging er nog niet aan te komen, dus al je geld afwachtend op spaarrekeningen houden brengt weinig soelaas.

Er zijn zeker nog obligatiefondsen die rendement opleveren, zoals de fondsen in hoogrentende bedrijfsobligaties. Waarom in een fonds? Omdat je zo het risico sterk spreidt en omdat er een bekwame beheerder op toekijkt. Kies dus zeker niet het eerste beste obligatiefonds dat door je bank voorgesteld wordt. Sommige banken werken met een zogezegde open architectuur (aanbieden van fondsen van andere beheerders), maar die open architectuur is maar beperkt tot de enkele fondsenbeheerders waarmee ze samenwerken en bepaalde afspraken hebben. Laat je de beste van de klas in dit segment zoeken!


Ik zou zeker een lans willen breken voor de zogenaamde "All weather" fondsen. Dit zijn fondsen die voor een beperkt deel in aandelen kunnen stappen. (Je kan zelf het percentage kiezen, maar die er ook volledig uit kunnen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het neerwaarts risico sterk afgedekt is, maar ook dat je in goede beursjaren toch rendementen kunt halen tussen de 5% en de 10%. Bovendien is kostenbeheersing eveneens een belangrijk element in het uiteindelijke rendement. Met deze all weatherfondsen hoef je geen roerende voorheffing, noch meerwaardebelasting of uitstaptaks te betalen, en dat is mooi meegenomen.

Sowieso blijven je risicoprofiel, je verzuchtingen op korte, middellange en lange termijn, en je constante liquiditeitspositie belangrijk voor de invulling van je totale portefeuille. Maar een bepaald gedeelte mag zeker ge¨nvesteerd worden in deze all weather fondsen.

Meest Recente Posts

PER E-MAIL

Inschrijven Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief per mail en ontvang als eerste ons laatste nieuws en actuele tips.

In de kijker

Contacteer ons

Wij werken op afspraak

Wij werken enkel op afspraak om u correct te leren kennen en u zo een persoonlijke en financiële begeleiding op maat te kunnen geven. 
Bel of mail ons om uw afspraak in te plannen.