Telewerken in het buitenland een goed idee?


Sinds de pandemie is telewerken helemaal ingeburgerd. Met de zomer in aantocht, zien sommigen de opportuniteit om te telewerken vanuit het buitenland. Maar wat als er iets gebeurt tijdens zo een ‘workation’? Bent u dan nog steeds verzekerd?

Kan u zomaar kiezen om op verplaatsing te telewerken?

Telewerken vanuit een appartement aan zee of onder de Spaanse zon, er komt meer bij kijken dan u zou denken.

Eerst en vooral moet u hiervoor een akkoord krijgen van uw werkgever. Vervolgens moeten er verschillende administratieve zaken in orde gebracht worden. De (thuis)werklocatie vermeld in uw arbeidsovereenkomst moet aangepast worden, zelfs bij tijdelijke wijzigingen.

De werkgever moet deze informatie ook doorgeven aan de arbeidsongevallenverzekeraar. Die moet kunnen nagaan of u ook in het buitenland verzekerd bent bij een arbeidsongeval.

Wat als het misgaat?

Een ongeval is snel gebeurd en dat is tijdens een workation helaas niet anders. De buitenlandse context maakt het vaak complexer.

Zijn uw werkgever en arbeidsongevallenverzekeraar vooraf op de hoogte gebracht? Dan bent u bij een arbeidsongeval in principe op dezelfde manier verzekerd als thuis. De verzekeraar bekijkt steeds of het effectief gaat om een arbeidsongeval.

Waren ze vooraf niet op de hoogte gebracht, dan is er mogelijk geen sprake van een arbeidsongeval en zal de verzekeraar niet tussenkomen. U blijft wel verzekerd via uw ziekenfonds.

U goed informeren voordat u op ‘workation’ vertrekt, is dus de boodschap.

Uw makelaar staat voor u klaar

Meest Recente Posts

PER E-MAIL

Inschrijven Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief per mail en ontvang als eerste ons laatste nieuws en actuele tips.

In de kijker

Contacteer ons

Wij werken op afspraak

Wij werken enkel op afspraak om u correct te leren kennen en u zo een persoonlijke en financiële begeleiding op maat te kunnen geven. 
Bel of mail ons om uw afspraak in te plannen.