2 redenen om aan langetermijnsparen te doen - start nog vóór 31/12/2023


1. Fiscaal voordeel

Langetermijnsparen kan je een mooi fiscaal voordeel leveren nu de fiscaliteit van hypotheekleningen opnieuw wijzigt. De Vlaamse woonbonus, de fiscale aftrekpost voor de lening van je gezinswoning, is reeds enkele jaren geleden afgeschaft. Op Federaal niveau zal er voor leningen met betrekking tot een tweede verblijf of opbrengsteigendom, die worden afgesloten vanaf 1/1/2024, geen fiscale aftrek meer zijn voor wat betreft de kapitaalsaflossingen. Voor de intrestaflossingen van deze leningen geniet je wel nog steeds van belastingvermindering ten opzichte van het kadastraal inkomen. Toch zal dit voor veel gezinnen in de toekomst extra belastingdruk geven.

Je kan dit opvangen via langetermijn fiscaal sparen. Het bedrag dat je mag storten, is afhankelijk van jouw inkomen met een maximum van €2.350. Het belastingvoordeel bedraagt 30% van dit bedrag oftewel een maximaal fiscaal voordeel van € 705. Langetermijnsparen is bovendien combineerbaar met pensioensparen.

2. Behoud levensstandaard na pensionering

Je levensstandaard is afhankelijk van je beroepsinkomen maar wanneer je op pensioen gaat, vermindert dit inkomen sterk. Om je huidige levensstandaard te kunnen behouden, is het belangrijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Echtgenoten kunnen elk van beide pensioensparen en langetermijnsparen combineren, als ze voldoen aan de voorwaarden om daarvan te kunnen genieten.

Het herbalanceren van uw beleggingsportefeuille | PFA - Professioneel Financieel Advies

Het herbalanceren van uw beleggingsportefeuille | PFA - Professioneel Financieel Advies

Het herbalanceren van uw beleggingsportefeuille

https://www.professioneelfinancieeladvies.be

Op pensioen, maar nog geen 65 jaar oud?

Dan kun je nog steeds starten met langetermijnsparen.

Doe je al aan pensioensparen of langetermijnsparen bij een bank?

Weet dan dat er ook interessante opties zijn via een beleggingsverzekering in een tak23 of tak44. Deze vorm van pensioensparen of langetermijnsparen geeft meer flexibiliteit en zekerheid. Dit is belangrijk in het huidige economische landschap.  

Graag meer informatie? Wij ontvangen je met plezier voor een gesprek op kantoor.

Contacteer ons | PFA - Professioneel Financieel Advies

Contacteer ons | PFA - Professioneel Financieel Advies

Wilt u dat PFA uw vermogen beheert of wilt u bespreken wat uw mogelijkheden zijn? U kunt hiervoor tijdens kantooruren met ons bellen op

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

PER E-MAIL

Inschrijven Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief per mail en ontvang als eerste ons laatste nieuws en actuele tips.

In de kijker

Contacteer ons

Wij werken op afspraak

Wij werken enkel op afspraak om u correct te leren kennen en u zo een persoonlijke en financiële begeleiding op maat te kunnen geven. 
Bel of mail ons om uw afspraak in te plannen.